Devold - Viken.net  
_TOGGLE_TOGGLE .:: Hjem :: Nedlastninger :: Forum :: Registrer ::.
_TOGGLE Hovedmeny

_TOGGLE Tilfeldige foto

_TOGGLE DIS-Norge
Medlem av DIS-NorgeBli medlem du også

Nyheter
Updates - Oppdateringer


All files are now ready for you and updated pr.06.february 2015
Alle filer er nå klare for bruk og oppdatert pr. 6.februar 2015
We are connected to a new family LAMPE in USA.Einar Lampe, born Jan.30.1863 in Troms, Norway and emigrated to US Sept. 06. 1883 to Chicago. He married Kristin Jensen from Denmark. We are excited and wait for more data. Update on this Family will be this summer.THIS CARPET FROM 1958 IS BACK IN PUBLIC VIEW


The wall carpet from 1958 done by Alida Lampe Devold (m. Viken) finely after aprx. 40 years of storage, are back in public view. On this foto you can se:
Tormod Eriksen (chef of the local DNB bank in Moss city and donor), Beate Aakerøy (chef of city Libary), Berit Kolden (Chef of city antiques) and finaly Tage Pettersen (the Mayor of Moss city).
The wall carpet is now to be seen in the Libary of Moss city, Norway.

WIGEN in Sondre LandThis is the old "Husmannsplass Wigen" in Sondre Land, build in 1791. The barn is gone but the house on left and the smithy on right was early 1920's covered with planks. The last generation Wiken born here was Tosten and Kari with 8 children. Among these children was Christian T. Wiken who emigrate with his family to USA in 1881. His only brother Christopher was the first teacher in Sondre Land, so called "Omgangsskolelaerer". The house is now a cabin for rent. Not bad after well 200 years. (Photo from 2005).

Interior from the old Wigen house


Left is a painting by Einar Viken - on right 3 Brothers, drawing by Olav Viken

The Promised Land
.


Collected and written by Kenneth Boyd (Ken) Wicken (1935-2006)

Just login and download the emigration story about the Family Wiken who, in 1881, emigrated to USA from Sondre Land in Norway to North Dakota.

All Ken's (Public)-records from 2005 is now available from FrontPage. If you want to see all details in records, you have to login.
All text in the Wicken records are in English. If you discover mistakes or miss photo's - please send update to post@devold-viken.net.Devold - Viken.net: Kult


Søk i dette emnet:   
[ Gå til hjemmesiden | Velg et nytt emne ]

Kult Belgisk Kafe in Osa, Ulvik Hardanger
Skrevet av hans Torsdag 31 Juli @ 09:06 (1211 Lest)

.


Utskriftsvennlig sidePoeng: 0

Kult Menighetsbladet nr.3 - Kongsvinger 2014
Skrevet av hansedgar Lørdag 14 Juni @ 14:08 (459 Lest)

I vårt arbeid med denne perioden av prost Devold og kunstmaler Einar Viken har redaktøren av Menighetsbladet, Jan Byfuglien i Kongsvinger, publisert den første av to artikler. Her viser vi den første artikkelen. Menighetsbladet nr.3 har en forside bestående av 6 malerier av E.Viken, Kommentar til forside er på side 5, en artikkel om Lauras grav på side 11 og endelig nedenstående artikkel er på side 22 og 23. Her er linken: - til Menighetsblad nr.3:
Utskriftsvennlig sidePoeng: 0

Kult Malearbeid (Dekorasjoner) av Einar Viken, Kongsvinger 1930
Skrevet av hans Mandag 05 Mai @ 12:45 (425 Lest)

Dekorasjonsmalerier (decorations) utført av Einar Viken i boligen til Arne Skyrud, Kongsvinger. I en annen stue var der flere store malerier, utført av Einar Viken. Disse vil bli omtalt og vist i hans bildemappe under menyvalget "Familiefotos".

Fotograf: Jan Byfuglien og Hans E. Viken, Kongsvinger.


Utskriftsvennlig sidePoeng: 0

Kult Huksprang av Kaare Viken - NM 1929 Lillehammer
Skrevet av hans Torsdag 24 April @ 14:12 (307 Lest)

.

Noe å prøve seg på. Ikke mange kunne utføre dette såkalte "Huksprang".
For flere opplysninger om den 7 ganger norgesmesteren Kaare Viken - se min hjemmeside under menyvalget "Familiens linker".
Utskriftsvennlig sidePoeng: 0

Kult Jakten på traktkantarelllene - (Hunting the autumn chanterelles)
Skrevet av hans Onsdag 16 Oktober @ 12:51 (323 Lest)

It's time. Det er tid for å jakte på Traktkantarellen som kan plukkes langt inn i November måned. Her en bunke av arten som tåler både en og to frostnetter. De tørkes og lagres på tette Norgesglass. Kan kjøres i kvern til pulver eller vekkes til live igjen ved å ligge ca. 20 min. i vann. Fantastisk til supper og sauser, særlig god til vilt.
Foto er datert 15. November 2010.

--


Utskriftsvennlig sidePoeng: 0

Kult BLOMKÅLSOPP. Fantastisk store og sjelden å finne
Skrevet av hans Onsdag 11 September @ 14:29 (2110 Lest)

Disse to utrolig flotte og sjeldne Blomkålsoppene fant vi i nærområdet vårt. Blomkålsopp har en fantastisk duft under steking. Soppen har en utrolig god smak og passer utmerket om man vil toppe et utsøkt fiskemåltid (stekt fisk). Samlet vekt var 1100 gram. Forvelling og nedfrysing i passe porsjoner anbefales.
Til høyre sees en Ospeskrubb med lille jr. nedentil. Skøyeraktig foto.


--


Utskriftsvennlig sidePoeng: 0

Kult Strøm-medalje til Finn Devold (1902-1977)
Skrevet av hans Søndag 28 Oktober @ 09:21 (470 Lest)

Havforsker Finn Devold (1902-1977) var sønn av sogneprost Harald Ophuus Devold (1863-1949). Her får han Strøm-stiftelsens medalje for fremragende forskningsinnsats. Finn var ofte å høre i NRK i 1950-60 årene under programposten "Fiskerinytt" hvor han uttalte seg om når de store sildestimene kunne nå norskekysten. Hans arbeidssted var i hovedsak forskningsskipet G.O.Sars.

Vi fant denne artikkelen omkring hendelsen som også forteller at Finn hadde flere medaljer for sin forskning:

Se også vårt nye fotoarkiv for: Finn Devold
]Utskriftsvennlig sidePoeng: 0

Kult Navnet skjemmmer ingen - ukjent opprinnelse
Skrevet av hans Tirsdag 31 Januar @ 10:06 (2372 Lest)

"Navnet skjemmer ingen" - ukjent opprinnesle

Gamle ordtak i det norske språk kan ofte være til hjelp for å veilede oss i gode holdninger eller å ta fornuftige valg. Liker vi å tenke.

I forskningsrapportene til Fafo og ISF fremkommer det at mennesker med utenlandsk etternavn har 25 % mindre sannsynlighet for å bli innkalt til jobbintervju i Norge. Morten Kolek skriver på blogg den 18.januar (Econa arbeids- og interesseblogg):” Det er ikke vanskelig å finne ulikheter mellom mennesker. Jeg er en mann, ergo er jeg annerledes enn ca 49 % av Norges befolkning. Videre er jeg fra Drammen, da har jeg vel allerede avskrevet ca 95 % av alle i Norge forøvrig. Legger jeg til at jeg er venstrehendt og mitt etternavn er Kolek, så er det vel bare meg igjen. Med andre ord er jeg annerledes enn hele Norges befolkning”.

Enkelte norske bedrifter går i dag til det skritt ”å sladde” navn i jobbsøknadene for å forhindre navnediskrimineringen. En fallitterklæring? Klarer vi simpelthen ikke å se på kvalifikasjoner og kompetanse når navnet ikke ”klinger” kjent?

Hva med norske fornavn? Anders er ett av dem, opprinnelig gresk og betyr ”mann” eller ”mandig”, men hvem orker å gi sin sønn dette navnet etter 22.juli? Og hvor mandig kan navnet noensinne bli igjen? I telefonlista til 1881 er det 7 personer med navnet Anders Breivik. Jeg ville synes det var vanskelig å søke jobb med det navnet. Mine barn er bedt om å omtale drapsmannen Anders Behring Breivik med fulle tre navn. Ingen av de nevnte syv vil jeg anta ønsker å bli assosiert med terror.

Navnet mitt, Sissel, er jo helnorsk! Men nei, det har romersk opprinnelse. Sissel Kyrkjebø med sin klokkeklare sangstemme gjorde navnet til musikk i manges ører. Personlig er jeg en langt større tilhenger av Ibsens Sissel Sidsærk, om jeg skal utsettes for assosiasjonsfenomenet. Men det får jeg ikke velge. Etternavnet mitt Viken, et typisk gammelt stedsnavn flere steder i Norge. Til og med Sundet i Eidsvoll ble en gang kalt for Vikene fikk jeg for øre av en lokal kjentmann. Jeg betraktes som helnorsk i mitt navn, ja nærmest lokal, det er andre Viken-slekter i kommunen. Søster til min stamfar bodde på Eidsvoll. Hun var innflytter og ihuga venstrekvinne i bygda for hundre år siden. Gustava Viken Røkholt. Hun fikk ikke plass i kommunestyret. Det kan ha vært vanskelig å hete Gustava, den kvinnelige varianten av det svenske kongenavnet Gustav, sånn rett etter unionsoppløsningen.

Odd er et kjært gammelt navn i Norge, på linje med Ola. I engelsktalende land vil han måtte presentere seg med ”I am Odd” (jeg er rar). Rimelig beklemt i et arbeidsintervju. At hans navn er norrønt og betyr ”spisst våpen” bør han kanskje ikke begynne å forklare, det kan jo gjøre vondt verre. Hvis han heter Graven, Odd i sin jobbsøknad blir dette ”gravert rar” når arbeidsgiver leser den. Jeg ville følt et stort forklaringsbehov var jeg Odd. Bedre er det muligens ikke for norske Birger når han hilser på eieren i gourmet- restauranten han har søkt jobb som kokkesjef.” Hello, I am Burger”.

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan er fra Ghana. Hans navn betyr ganske enkelt “født på fredag, nummer fire i søskenflokken”. Det er forholdsvis ganske utbredt i den sørlige delen av Afrika å gi barna navn på denne måten. Praktisk. Kunne det vært så enkelt for mennesket å slippe å bli sett på som annerledes og ”rar”? Om vi alle oppkalte barna etter ukedag og nummer i søskenflokken kunne ting kanskje blitt enkelt. ”Det enkleste er ofte det beste” sier Ola og Kari, så hvorfor ikke?


Sissel Viken
Prosjektkoordinator, Eidsvoll frivilligsentral


Utskriftsvennlig sidePoeng: 0

Kult Hvorfor jobber kvinner i Norge ?
Skrevet av hans Mandag 30 Januar @ 17:53 (2499 Lest)

Hvorfor jobber kvinner i Norge

Spørsmålet kommer spontant fra en kvinne jeg aldri har truffet før. Jeg sitter ved hennes bord, hun skal fortelle meg om noe spennende fra sitt hjemland. Stedet er «språk-kafé» i Kafé Henrik, Eidsvoll sentrum. Jeg har selv bidratt med å etablere møteplassen for økt inkludering og mangfold i bygda. Kulturell og språklig utveksling er på menyen. Jeg vil gjerne lære meg litt språk fra andre deler av verden, og jeg skal gjerne lære fra meg norsk. Men hva var dette? Hvorfor jobber kvinner i Norge? Det var da et merkelig spørsmål å stille!

Eller er det? Forvirret over spørsmålet blir jeg stum. Det kommer mange tanker fra kvinnen. Hun synes kvinne-ne i Norge bruker tiden sin på jobb og virker slitne. Hun inviterer gjerne nabokvinner og andre til å være sammen med henne og familien. Selv synes hun tiden knapt strekker til for familie, hus, venner og alt som er viktig. Oppdragelse av barna er en kjempejobb i seg selv!

Noe i meg er veldig enig. Debattene har vært mange i Norge, om tidsklemma, 6-timersdag, kontantstøtte og arbeidsfordeling i hjemmet. Spørsmålet hennes buldrer i meg. Mitt indre er i full storm, den kulturelle integritet er truffet av «Dagmar». Et øyeblikk har jeg ingenting å stille opp med i stormkastene som kommer. Først ser jeg pipa på taket fly avsted, mine mål blåser bort. Så hører jeg taket rase, jobben som gjør meg trygt plassert i det norske arbeidsliv og gir økonomisk ly, forsvinner med vinden. Så revner veggene på huset, alle årene med skole og utdanning renner med flomvannet. Grunnmuren sprekker opp, mitt harde arbeid for godefamilierelasjoner og nettverks- bank blir slukt av jorden. Katastrofen er total. Hvem er jeg? Det er krisestemning.

Jeg er tilbake i mitt barndomshjem, en søskenflokk på fem. Vi bor i et husbankhus fra tidlig 70. Pappa er på jobb, de eldste søstrene mine på vei ut døra, de skal sitte barnevakt og tjene penger. Jeg hjelper til med kveldsmaten for mine minste søstre. Mamma gjør lekser fra NKS brevskole før hun skal på nattevakt. Tiden går. Jeg tjener penger på barnepass, kjøper meg kassettspiller, og går ofte på kino. Vi bor i det samme huset, men påbygget. Min eldste søster er ferdig med videregående, tjent til sertifikat og flytter til byen for å studere. Min nest eldste søster jobber og øvelseskjører når hun ikke er på skolen. Mamma har også startet med «Veien til førerkortet», hennes nye jobb har gitt oss Levis-bukser og etterlengtet permanent. Jeg får jobb, og årene til videregående er bestått går fort med selvtjente penger til sykkel, førerkort, jenteturer og bensin til mammas Wolkswagen Derby, den kjører like godt på land som på vann. Eventyret fortsetter når jeg starter studier. Drømmer om en fremtid. Mulighetene vil nok ligge foran meg, bare jeg står på!

Hvorfor jobber kvinner i Norge? Spørsmålet henger fortsatt i luften. Jeg er tilbake på Kafé Henrik. Veien dit har vært lang siden drømmene oppsto. Én gang ga jeg nesten opp. Nå synger et kor fra mitt indre «don t you worry about a thing». Så står huset der igjen, ingenting er tapt, tvert imot, det står for meg som nytt! Svaret på spørsmålet kommer med forsikrede ord. Jo, jeg vil gjerne fortelle hvorfor jeg jobber. For å sikre at barna, familien og venner skal få gode muligheter i livet, det er mulig uansett hvem du er og hvor du kommer fra. Ah, jeg vet jo godt hvem jeg er, jeg er en norsk kvinne. Og jeg er gjerne din venn!


Sissel Viken
Prosjektkoordinator
Eidsvoll frivilligsentral


Utskriftsvennlig sidePoeng: 0

Kult Historical pictures from early 1800 century.
Skrevet av hans Søndag 15 Januar @ 10:57 (650 Lest)

On top - this page - you can see the photo of our relative Halvor Halvorsen Ophuus (1772-1852). He was elected to the first Norwegian Parlament in 1815. He fight for agricultural reforms. This is his original proposals written in 1815 (Gothic letters):


And this is how the Norwegian Parlament (Storting) looked like in 1815-1817 (Both pictures is copied from a norwegian TV screen, chanal NRK1).
Utskriftsvennlig sidePoeng: 0

Mirjam Devold - Lærerinne og Forfatter


Vi har i lang tid forsøkt å få tak i Mirjam Devold sin bok fra 1930, med tittelen "De ulykkeliges venn: Hennes livsbillede i enkle trekk" - hvor det er livsbildet til den islandske sosialforkjemperen "Olafia Johannsdottir" som bl.a. virket i Oslo-slummen gjennom "Hvite bånd" m.fl..

Godt og tenksomt lesestoff for noen og enhver.


Det har vist seg svært vanskelig å få tak i boka gjennom antikvariatene, men nå har vi fått litt hjelp slik at boka kan leses her.

Den finnes også til utlån fra Lillehammer bibliotek. (Hvis det er noen av dere som kan få tak i boka, er det ønskelig å få kjøpt den).Våre forfattere


Se også våre nedlastniger.

Nedenstående artikler ble publisert i Eidvoll Blad på nyåret. Vi mener at gode artikler skrevet av slekten bør få et mer varig og større nedslagsfelt.
For medlemmer ligger nedenstående filer m/flere under menyvalget "Nedlastinger", velg så kategorien "Forfatterskap".


- "Hvorfor jobber kvinner i Norge"

- "Navnet skjemmer ingen - ukjent opprinnelse"

==========

_TOGGLE Land
English Norsk

_TOGGLE MEMBERSHIP REQUIRED

Velkommen Anonym

Brukernavn
Passord

Medlemskap:
Siste: jenkar
Ny i dag: 0
Ny i går: 0
Totalt: 118

Personer pålogget:
Medlemmer: 0
Besøkende: 4
Søkeroboter: 0
Stab: 0
Administratorer pålogget:

Ingen administratorer er pålogget!

_TOGGLE Total Hits
Vi har hatt
948171
sidevisninger siden
October 2004

The comments are property of their posters, all the rest © 2004 by Hans Edgar Viken
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy